Medische praktijk voor esthetiek

Voor uw natuurlijke schoonheid

Contact

Ooglid correctie

Vóór de ingreep

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. U mag vanaf 24 uur vóór de ingreep geen alcohol gebruiken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit direct melden bij de arts. De meeste pijnstillers zijn namelijk ook bloedverdunners. In overleg met uw behandelend arts dient u twee weken voor de ingreep te stoppen met pijnstillers/bloedverdunners zoals carbasalaatcalcium (Ascal), acetylsalicylzuur (bijvoorbeeld Aspro of aspirine). Met bloedverdunnende medicijnen als Marcoumar en Sintrom stopt u in overleg met de trombosedienst en uw behandelend arts.

Wanneer u naar de kliniek komt, adviseren wij u een zonnebril mee te nemen, deze heeft u nodig als u weer naar buiten stapt.

De ingreep

De esthetisch arts voert de ingreep uit onder plaatselijke verdoving. Bij een bovenooglidcorrectie haalt de specialist overtollige huid, soms vet en spierweefsel weg via een snede in de plooi van uw bovenooglid. De ingreep duurt ongeveer 45 minuten. Na de ingreep mag u meteen naar huis. Omdat u aan uw oogleden geholpen bent en medicatie heeft gekregen, mag u na de ingreep niet zelf autorijden. Het is daarom verstandig dat u zich laat brengen en ophalen. De eerste drie dagen na de ingreep moet u buiten een zonnebril dragen ter bescherming van uw ogen. Na de ingreep zijn de verdovingsprikjes in de oogleden gevoelig en kunt u wat napijn hebben. Zo nodig mag u hiertegen paracetamol innemen. Van de ingreep zelf voelt u niets.

Na de ingreep

Wanneer u thuis bent, koelt u de wond de eerste 24 tot 48 uur regelmatig met ijskompressen. Hiermee voorkomt u zwelling. U kunt als ijskompres een ice-pack gebruiken (te koop bij drogist of apotheek). U kunt ook ijsblokjes in een plastic zak doen. Leg een zak met ijs of een ice-pack nooit direct op uw huid. Doe er eerst iets omheen, bijvoorbeeld een washandje.
De huid rondom uw ogen is na de ingreep blauw en gezwollen. U kunt, indien u dit prettig vindt, uw zonnebril langer blijven dragen. De dunne ooglidhuid geneest normaal gesproken snel en goed. Anderhalf tot drie maanden na de ingreep zijn de littekens vrijwel onzichtbaar. Oogleden zijn zeer gevoelig voor de effecten van zwaartekracht en vochtophoping. Het is daarom belangrijk dat u de eerste week na de ingreep druk op uw hoofd zo veel mogelijk vermijdt. Houdt uw hoofd goed rechtop. Buk niet voorover en til geen zware dingen. Tijdens het slapen kunt u het beste twee of drie kussens gebruiken om uw hoofd zo veel mogelijk rechtop te houden. Na vijf tot zeven dagen komt u op controle. Indien de wondjes goed genezen zijn, worden de hechtingen uit uw oogleden gehaald.

Mogelijke complicatie’s en risico’s

Complicaties doen zich zelden voor. Het kan voorkomen dat u de eerste weken na de ingreep uw ogen wat moeilijk kunt sluiten of dat uw ogen tranen. Dit gaat bijna altijd vanzelf over. Mocht de wond blijven nabloeden, neem dan op werkdagen contact op met de kliniek.

Douchen

Om infectie te voorkomen en genezing te bevorderen, mogen de pleisters en het litteken de eerste week na de ingreep niet nat worden. Gebruik een douchekapje dat u tot over uw neus kunt trekken of zet de douchekop lager als dat kan.

Sport

Wij raden u met klem af in de eerste drie weken na de operatie te sporten of andere zware lichamelijke inspanning te verrichten.

Zonlicht

U mag het litteken de eerste twee weken na de ingreep niet blootstellen aan de zon of zonnebank.

Alcohol

Alcoholgebruik is vanaf 24 uren vóór en tot 48 uren ná de ingreep niet toegestaan. Alcohol verdunt namelijk bloed, waardoor u tijdens en na de ingreep meer dan normaal kunt gaan bloeden.

In het kort:

Een ooglidcorrectie is een methode om overhangende oogleden en wallen te corrigeren. Bij het bovenooglid wordt vetweefsel en een deel van het huidoverschot weggehaald. Bij een onderooglidcorrectie wordt meestal alleen het overtollig vet verwijderd.